JULI 2024

Spela GratisCellspatiens och koppla av med detta gratiskortspel

Spela FreeCell Solitaire och ta en paus från all stress.

Introduktion till FreeCell-kortspel 2023

Skriven av: Elizabeth Miller | Senast uppdaterad: 08 August 2023 | Granskad av: Robert Moore

PÅLITLIG EXPERT PÅLITLIG EXPERT
Elisabeths skicklighet i Patiens, som utvecklats genom tre decennier av spel och noggrann studie, har positionerat henne som en innovativ och högt respekterad expert, betrodd av entusiaster och nybörjare. Om Elizabeth Miller

FreeCell Solitaire ger dig mer frihet och möjligheter än de flesta andra patiensspel. Du får inte bara se alla korten eftersom de hålls med bildsidan uppåt, utan du kan enkelt flytta upp till 4 kort till de fyra fria cellerna för att hjälpa dig att göra drag. Så den här guiden hjälper dig att förstå hur det här kortspelet spelas och gör det enkelt att vinna varje spel.

Du kan uppleva spelet genom att spela gratis FreeCell Solitaire och dess många spännande variationer här på Solitairea.com, som t.ex:

 • Dubbel FreeCell

 • FreeCell med tre kortlekar

 • FreeCell med fyra kortlekar

 • Åtta av

 • Bagarens spel

Du behöver inte ladda ner eller registrera dig, och du kan dra nytta av användbara funktioner som tips, ångra och göra om drag. Anpassa kortens design, håll koll på din vinstfrekvens och ändra till och med bakgrundsfärgen när du spelar på vår webbplats. För den bästa upplevelsen, försök att spela i helskärmsläge.

Komplett guide till FreeCell patiens

Classic FreeCell Solitaire spelas med en standard 52-korts kortlek och är en modifiering av Baker's Game. Den avgörande skillnaden är att i FreeCell byggs spelkorten med alternerande färger. Detta står i kontrast till Baker's Solitaire Game, där de byggs efter färg.

Nästan alla FreeCell-spel kan vinnas, med några sällsynta undantag. Kortens rangordning i FreeCell sträcker sig från ess till kung, och både färgerna och rangordningen spelar avgörande roller i spelet. Låt oss försöka förstå upplägget och hur du kan börja spela detta underbara kortspel.

Installera och komma igång

Så här startar du en omgång FreeCell Solitaire

Så här startar du en omgång FreeCell Solitaire

FreeCell-spelet börjar med åtta kolumner med kort, där de fyra första har sju kort var och de fyra sista har sex kort. Alla kort som bildar tablån delas ut med framsidan uppåt. Ditt spelmål som spelare är att flytta korten till hemcellerna eller fundamenten, som de kallas, där varje färg är ordnad från ess till kung.

Använd de fria cellerna som tillfälliga hållare för det sista kortet i en tablåkolumn när det behövs.

I FreeCell Solitaire finns det tre typer av högar:

 1. De fria cellerna: Dessa fyra högar är tillfälliga platshållare där du kan placera vilket kort du vill.

 2. Fundamenten: I dessa fyra högar bygger du upp varje färg från ess till kung.

 3. Tavlan: Den består av åtta högar och är den huvudsakliga spelplanen där spelet börjar.

Som du kan se är spelet FreeCell Solitaire väldigt likt det du ser i andra klassiska kortspel som Klondike.

Hur man spelar FreeCell patiens

Hur man spelar FreeCell Solitaire

Hur man spelar FreeCell Solitaire

FreeCell Solitaire kombinerar tur och strategi och utmanar dig att använda de tillgängliga korten och planera flera drag. Med fyra fria celler till vänster (för det mesta) och fyra hemceller till höger (för det mesta) är målet att flytta alla kort till hemcellerna.

Du kan flytta alla oupptäckta kort längst ner i tablån och följa specifika regler (förklaras nedan) när du flyttar kort till grunden, fria celler eller andra tablåkolumner.

I bilden ovan kan du se (1,2) att ess startar en grundhög med samma färg, och det är det enda kortet som initialt kan flyttas dit. Kort sorterade från ess till kung i alternerande färger kan också flyttas enligt visualiseringen (3). Med enkla ord kan du placera ett kort ovanpå ett annat om det är det näst lägsta kortet och har motsatt färg. Till exempel kan en hjärter 3 enkelt placeras på en spader 4.

Grundläggande regler förklarade

Spelbild som visar de grundläggande reglerna i aktion

Spelbild som visar de grundläggande reglerna i aktion

Nedan följer de grundläggande FreeCell-reglerna som du bör känna till innan du börjar spela:

 1. Ruter två flyttas ovanpå ruter ess när vi bygger högen med samma färg. Enkelt uttryckt kan du börja stapla kort med samma färg i stigande ordning på grundhögarna.
 2. Det är tillåtet att flytta flera kort om de följer den fallande ordningen och har alternerande färger.
 3. Om du använder de fria cellerna finns det en gräns för hur många kort du kan flytta i tablån. Gränsen är alltid lika med antalet tomma fria celler plus ett. Så om du har 4 tomma fria celler kan du flytta 5 kort. Om du bara har 1 tom fri cell kan du flytta 2 kort.
 4. Alla kort eller sekvenser av kort kan flyttas till en tom tablå, och det räknas också som en fri cell när du beräknar antalet kort du kan flytta.

7 strategitips för FreeCell patiens för att vinna ofta

För att öka dina vinstchanser i de flesta patiensspel baserade på FreeCell-regelverket bör du följa dessa sju tips och tricks från experter:

 1. Studera noggrant tablålayouten innan du gör ett drag och utvecklar din strategi.
 2. Prioritera att avslöja ess, tvåor och så vidare, eftersom dessa spelkort måste placeras i grunden först.
 3. Var försiktig när du placerar ett kort i en fri cell, eftersom det begränsar rörligheten. Kom ihåg att om du fyller alla fria celler kan du bara flytta 2 kort åt gången.
 4. Fokusera ditt spel på att tömma kolumnerna, eftersom de är mer värdefulla än fria celler. Du kan placera en sekvens av kort i en tom kolumn, vilket gör den mycket mer användbar.
 5. Kungar är det bästa valet när du fyller en tom kolumn. Du kan bygga en lång sekvens på en kung, och det är det sista kortet som måste läggas till grunden.
 6. Att flytta ett ess eller en tvåa till grunden är aldrig ett misstag.
 7. Bygg ordnade sekvenser i tablån så mycket som möjligt. Det är bäst att bara använda två färger för att bygga en sekvens för maximal nytta.

Avancerade drag och fångade ess

I exemplet nedan ser du hur mer avancerade drag äger rum. Låt oss förklara vad som händer när vi planerar vår väg genom dessa expertdrag:

Avancerade drag och strategi för detta kortspel

Avancerade drag och strategi för detta kortspel

 1. Först flyttar vi ruterdam till en ledig cell för att frigöra klöversju.
 2. Nästa steg är att placera klöver tre över ruter fyra för att skapa en lång sekvens och frigöra kungen.
 3. I det tredje steget placeras spader dam på ruter kung.
 4. Slutligen placeras sekvensen av fyra kort på klöversjuan.

Dessa drag belyser vikten av att tänka framåt i spelet, särskilt användningen av de fria cellerna måste övervägas noggrant så att du inte fastnar.

FreeCell - Frigör ett instängt ess

I bilden nedan ser du en avancerad strategi för att frigöra ett fångat/begravt ess.

FreeCell avancerade drag för att frigöra ett fångat ess!

FreeCell avancerade drag för att frigöra ett fångat ess!

 1. Eftersom vårt mål är att befria esset, flyttar vi de gröna korten och placerar dem över ruteråtta.
 2. Hjärter knekt placeras naturligt över spader dam.
 3. Slutligen flyttas det fria spaderesset till grunden.

Som visas ovan kan du fokusera på att släppa ess-korten så att framsteg kan göras. Om du håller dina ess fångade kommer det att bli omöjligt att vinna spelet.

Historia och målet med att spela FreeCell

Paul Alfille, som arbetade vid University of Illinois, uppfann FreeCell-spelet 1978 och skapade den första datoriserade versionen. Med tiden uppstod flera varianter, där den klassiska versionen är den mest populära idag. FreeCell är alltså en relativt ny variant av patiens. Det har dock blivit ett av de mest populära kortspelen på grund av dess höga vinstfrekvens och enklare spelupplägg.

Det slutgiltiga målet för spelare av FreeCell Solitaire är att bygga upp alla fyra färgerna i grunden, var och en i ordning från ess till kung. Det är inte lätt att vinna spelet, särskilt om man fortfarande håller på att lära sig att spela. Var inte rädd för att göra misstag, och använd ångra-knappen så ofta du vill. Prova olika idéer och se vad som händer.

Ju mer du experimenterar, desto lättare blir det att vänja sig vid att känna igen mönster och börja göra rätt drag naturligt. Vi på Solitairea.com är naturligtvis alltid redo att ge dig användbara tips och reda ut dina frågetecken.

Hur vinner man spelet? Slutför de 4 högarna med likadana kort, sorterade från ess till kung.

Hur vinner man spelet? Slutför de 4 högarna med likadana kort, sorterade från ess till kung.

TILLBAKA TILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Vanliga frågor om FreeCell patiens

Här är de vanligaste frågorna om FreeCell-kortspelet från våra läsare och spelare:

Vilka andra kortspel liknar FreeCell?

Spider Solitaire Online och Classic Solitaire (Klondike) är topprankade kortspel som du kan spela mot dig själv. De kategoriseras som tålamodspel, precis som FreeCell Solitaire.

Finns det andra populära versioner av speltypen FreeCell Solitaire?

Ja, det finns olika versioner av FreeCell Solitaire med varierande antal fria celler, kolumner och kortlekar. Vissa varianter använder två kortlekar, medan andra ändrar antalet kolumner eller fria celler för att öka utmaningen. Bakers spel är också ett alternativ för dig att spela.

Är de flesta FreeCell-spel möjliga att vinna, eller är det en myt?

Detta är inte en myt eftersom nästan alla FreeCell-spel du spelar online kan vinnas, med bara några få undantag. Det kommer fortfarande att krävas strategi och fokus på att få vinsten eftersom bara ett misstag kan leda till förlust.

Är det slöseri med tid att spela FreeCell Solitaire, eller har det dolda fördelar?

FreeCell Solitaire är värt att prova för sina roliga och hjärntränande aspekter. Som regelbunden spelare hjälper det dig att förbättra ditt kritiska tänkande, ditt strategiska tänkande och din problemlösningsförmåga. Forskare har till och med funnit att FreeCell Solitaire kan skilja mellan personer med minnesproblem och kognitivt friska äldre i kombination med algoritmer för bedömning av kognitiv prestanda.

Vad är ursprunget till FreeCell Solitaire Games?

Paul Alfille introducerade FreeCell 1978 när han studerade vid University of Illinois. Det blev populärt 1991 när det kom förinstallerat på Windows-datorer. Det finns 1,75 x 10^64 möjliga spel, vilket gör det omöjligt att lära sig alla givar.

Hur påverkas hjärnan av att spela FreeCell Solitaire?

FreeCell är bra för hjärnan eftersom det främjar problemlösning, kritiskt tänkande och strategiskt tänkande. En studie från Oregon Center for Aging & Technology visade dessutom att FreeCell-spel kan hjälpa till att identifiera personer med minnesproblem.

Med hur få drag kan en spelare vinna ett parti FreeCell Solitaire?

Det minsta antal drag som krävs för att vinna ett FreeCell-spel varierar beroende på vilka kort som delas ut. Men baserat på en analys av tusentals spel är det möjligt att vinna med ett minimum av 48 drag i vissa fall. Nu när du förstår FreeCell Solitaire kan du spela på Solitairea.com för att njuta av detta klassiska spel och dess många variationer. Upplev spänningen i utmaningen och skörda de kognitiva fördelarna samtidigt som du har jättekul.