JULI 2024

Spela Mahjong Patiens och njut av det gratis brickspel

Spela Mahjong Solitaire Online gratis och njut av

Spela Mahjong gratis online och i fullskärmsläge

Skriven av: Robert Moore | Senast uppdaterad: 10 August 2023 | Granskad av: Elizabeth Miller

PÅLITLIG EXPERT PÅLITLIG EXPERT
Med 30 års erfarenhet är Robert Moore en framstående auktoritet inom Patiens och Mahjong, efter att ha djupdykt i reglerna och avancerade strategier för dessa klassiska spel. Om Robert Moore

Mahjong Solitaire är ett matchningsspel som är inspirerat av det klassiska kinesiska Mahjong-spelet. Det tar mindre än två minuter att förstå grunderna i detta enspelarspel, där målet är att rensa alla brickor genom att matcha dem.

Det överraskande är att detta spel inte använder några spelkort, och ändå anses det vara en variant av patiens. Anledningen till det är att detta är ett enspelarspel som Solitaire som använder brickor istället för kort. Kasta dig in i ändlösa rundor av Mahjong Solitaire, som finns gratis på Solitairea.com - Vårt gratis kortspel och app ger dig följande spelförbättringar i Mahjong Solitaire:

 • Obegränsat med Mahjong Solitaire-spel

 • Endast alternativ för vinstgivande spel

 • Ångra och gör om drag

 • Omblandning av brickor

Vad är Mahjong Solitaire?

Bild som visar hur Mahjong Solitaire-installationen ser ut.

Bild som visar hur Mahjong Solitaire-installationen ser ut.

Mahjong Solitaire är ett riktigt fängslande strategi- och pusselspel för en spelare som är avkopplande som vanliga patiensspel. Det går att spela både online och med fysiska brickor. Även om det delar namn med det klassiska fyrspelarspelet "Mahjong" har de två spelen helt olika format och regler.

Mahjong är ett multiplayerspel där spelarna använder brickor, och det är ganska likt rummy. I grunden är Mahjong Solitaire ett matchningsspel. Du måste bara hitta två matchande brickor och matcha dem för att göra framsteg i detta unika spel. För att göra det spännande har du en begränsad tid på dig att rensa bort alla brickor, annars förlorar du spelet.

Hur man spelar Mahjong Solitaire

Här ser vi de vackra brickorna i spelet.

Här ser vi de vackra brickorna i spelet.

Som spelare i standardspelet Mahjong Solitaire är målet att rensa spelområdet genom att para ihop identiska brickor. Fokusera på att matcha de synliga brickorna på toppen och sidorna först, eftersom endast dessa kan paras ihop. För att matcha två brickor måste du välja en bricka och välja en annan matchande bricka för att ta bort dem båda från spelområdet.

Mahjong-brickor som kan paras ihop måste vara öppna från vänster eller höger och får inte täckas av andra brickor. Om inga fler drag är tillgängliga kan du blanda om brickorna upp till 5 gånger i vissa spelversioner.

Brickorna har färger som liknar spelkort, och de är följande:

 • Karaktär

 • Cirkel

 • Bambu

 • Säsong

 • Drake

 • Vind

 • Blomma

När du spelar är blommor och årstider de enda färgbrickorna som inte kräver en exakt matchning. Alla kombinationer av dessa brickor accepteras som ett par eftersom det bara finns en. Du kan tänka på dem som klassiska kortspels jokrar.

Kakelspelet är också känt som Mahjongg Solitaire och Mahjong Game.

Reglerna förklarade

Endast vissa plattor kan väljas och matchas

Endast vissa plattor kan väljas och matchas

Mahjong Solitaire går ut på att du ska matcha och ta bort par av brickor från en layout med flera lager. Det finns dock flera olika regler som gör spelet unikt engagerande och krävande:

 • Den första installationen måste bestå av fyra lager, vilket ökar spelets svårighetsgrad genom att dölja och fånga brickor, vilket begränsar hur långt framåt spelarna kan strategisera.

 • Endast "fria" brickor kan matchas, vilket innebär att de inte kan ha en bricka direkt till vänster eller höger eller staplad ovanpå.

 • Matchningsbara brickor måste vara identiska i antal och färg, med undantag för brickorna "årstider" och "blommor", som kan paras ihop utan begränsning.

 • Du kan också blanda brickorna om du har svårt att upptäcka drag. Solitairea låter dig göra obegränsade blandningar så att du aldrig får slut på alternativ.

Mahjong Solitaire-bild som visar ett typiskt urval av brickor.

Mahjong Solitaire-bild som visar ett typiskt urval av brickor.

Hur man vinner

För att vinna ett spel i Mahjong Solitaire måste du som spelare rensa spelplanen genom att matcha och eliminera alla 144 brickor. Men nyckeln till framgång ligger i att utforma en genomtänkt strategi, inte bara att matcha synliga par.

Här är några tips som hjälper dig att vinna oftare:

 • Börja med att titta på de olika brickorna som är fria och identifiera matchande par som är tillgängliga för dig.
 • Ta bort de översta brickorna först för att öppna upp de flesta brickor som sitter fast längst ner.
 • Tänk inte bara på ett drag utan tänk några drag framåt. Om du någonsin har spelat schack, tänk på detta som ett schackspel eller ett pussel som kräver en uppsättning korrekta drag innan du vinner.
 • Försök alltid att hitta de brickor som blockerar flest brickor och eliminera dem först.
 • Slutligen bör du njuta av spelet och lita på processen eftersom du kommer att bli en expert förr eller senare.
Mahjong-spelet är vunnet när alla brickor har rensats

Mahjong-spelet är vunnet när alla brickor har rensats

Mahjong Solitaires poängsystem

Även om en "vinst" i Mahjong Solitaire beror på att man rensar spelområdet, innehåller många spelversioner också poängsystem. Dessa poängmetoder gör det möjligt för spelare att utmana sina rekord eller tävla mot andra. Olika spel kan använda olika poängkriterier med vissa gemensamma faktorer. Beroende på vilken version av Mahjong du spelar kan följande användas för att bestämma din poäng:

 • Den tid det tar att ta bort alla brickor

 • Antalet omblandningar du gör under spelets gång

 • Antalet brickor som du eliminerar

Genom att bemästra dessa aspekter av spelet kommer du snart att vara på väg att bli en Mahjong Solitaire-expert!

Utveckla din strategi för Mahjong Solitaire

Bild som visar hur man planerar sina drag som ett sätt att utveckla en vinnande strategi.

Bild som visar hur man planerar sina drag som ett sätt att utveckla en vinnande strategi.

Mahjong Solitaire kräver strategiskt tänkande, koncentration och planering. Du måste ta bort matchande brickor samtidigt som du öppnar nya möjligheter för matchningar. Här är några saker du måste komma ihåg när du spelar detta spel:

 • Undvik att fokusera enbart på de översta brickorna, eftersom det kan leda till att andra brickor täcks och att du förlorar spelet. Även om du blandar om kommer du ibland att behöva hjälp för att matcha brickor.
 • Som nybörjare rekommenderar vi inte att du oroar dig för tiden. Fokusera bara på att göra korrekta drag och förbättra din förståelse för spelet. Din hastighet kommer automatiskt att förbättras med tiden.
 • Att känna igen och låsa upp "lås" är avgörande för framgång. Vissa matchande brickor kommer att staplas på varandra, och du måste hitta ett sätt att låsa upp fler brickor genom att lösa dessa lås. Detta ger dig fler drag att göra.
 • Ibland kan du ha 3 matchande brickor. I så fall ska du alltid matcha de brickor som ger dig flest möjligheter att låsa upp.
 • Brickorna på de horisontella linjerna är de svåraste att lösa, så se till att du är uppmärksam på dem.
När du gör framsteg blir det färre brickor kvar att ta bort i Mahjong Solitaire.

När du gör framsteg blir det färre brickor kvar att ta bort i Mahjong Solitaire.

Mahjong patiens kan verka enkelt från början, men om du tappar fokus kan du snabbt fastna i spelet. Var mentalt förberedd och planera flera drag i förväg. Vissa par kan verka som självklara val, men de kan vara bedrägliga. Målet är att öka antalet tillgängliga spel, vilket ger mer rörelseflexibilitet.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur lika karaktärerna är, eftersom det lätt kan lura dig. Att utveckla ett utmärkt visuellt minne hjälper dig att skilja olika brickor åt mer effektivt. Du behöver dock inte oroa dig för att utveckla ditt visuella minne eftersom det förbättras automatiskt om du spelar det här spelet regelbundet.

Sammantaget är Mahjong Solitaire den perfekta blandningen av två ikoniska spel och ett av de enklaste och mest beroendeframkallande patiensspelen du kan spela. Så vänta inte och börja spela Mahjong Solitaire gratis här på Solitairea.

TILLBAKA TILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Mahjong Solitaire FAQ

Här är några vanliga frågor om Mahjong Solitaire:

Vilka termer och uttryck inom Mahjong Solitaire bör jag känna till?

Det finns tre typer av brickor som du bör känna till:

 • Den första är de matchande brickorna som kan matchas och elimineras från spelet.
 • Den andra är de öppna brickorna som inte har en bricka varken till höger eller vänster. De bör inte heller ha en bricka ovanpå dem.
 • Den sista är de blockerade brickorna som inte kan flyttas utan att flytta andra brickor.
Om du känner till och förstår dessa tre korrekt behöver du inte lära dig mycket annat för att spela bra.

Vad är skillnaden mellan Mahjong Solitaire och traditionell Mahjong?

Även om båda spelen har samma uppsättning dekorerade brickor är Mahjong Solitaire ett matchningsspel för en spelare, medan traditionell Mahjong är ett bordsspel för fyra spelare där spelarna försöker samla ihop en vinnande hand med sju brickor genom att plocka och kasta en bricka i taget.

Hur lång tid tar ett parti Mahjong Solitaire?

Hur lång tid ett Mahjong Solitaire-spel tar beror på spelarens erfarenhet och förmåga. Erfarna spelare kan rensa tablån på cirka 10 minuter, medan nybörjare kan ta längre tid på sig när de lär sig reglerna, utvecklar strategier och upptäcker par mer effektivt.

Skiljer sig Mahjongg Solitaire från det vanliga spelet?

Nej, spelet har bara bytt namn till två G i slutet av namnet på vissa webbplatser för att få det att låta nytt och få folk att relatera det till e-sport.