JULI 2024

Utmana hjärnan och koppla av med Spindelharpan

Spela Spider Solitaire och utmana din hjärna genom detta roliga memoryspel.

Komplett guide till Spider Solitaire

Skriven av: Robert Moore | Senast uppdaterad: 05 August 2023 | Granskad av: Elizabeth Miller

PÅLITLIG EXPERT PÅLITLIG EXPERT
Med 30 års erfarenhet är Robert Moore en framstående auktoritet inom Patiens och Mahjong, efter att ha djupdykt i reglerna och avancerade strategier för dessa klassiska spel. Om Robert Moore

Spider Solitaire är som ett klurigt pussel som kan ta timmar att lösa. Dessutom är det en av de unika varianterna av patiens som låter dig välja svårighetsgrad genom att justera antalet färger. Det är en tuff nöt att knäcka, men ingenting är omöjligt om du har rätt vägledning. Solitaireas kompletta guide till Spider Solitaire kommer att göra dig till ett Spider Solitaire Pro och låta dig slå alla varianter av detta kortspel.

Gör dig redo för obegränsad Spider Solitaire-action på Solitairea.com - det är gratis, och du kan spela Spider Solitaire Online utan nedladdningar eller e-postregistrering. Vår version av Spider Solitaire har snabba laddningstider och är mobilvänlig, så att du kan spela när du är på språng.

Dra nytta av följande:

 • Oändligt antal spel

 • Ångra-funktion för när du har kört fast

 • Tips för att vägleda ditt nästa drag och öka dina framsteg

Spelets syfte

Bild som visar målet/layouten för spelet Spider Solitaire.

Bild som visar målet/layouten för spelet Spider Solitaire.

Spider Solitaire erbjuder olika utmaningar, allt från versioner med en färg, två färger till fyra färger. För enkelhetens skull kommer vi att fokusera på den nybörjarvänliga versionen med endast en färg i denna guide till Spider Solitaire. När du förstår hur enfärgsversionen fungerar kan du enkelt använda den kunskapen för att spela de andra versionerna.

I det här kortspelet ska du arrangera spelkorten i fallande ordning från kung till ess i tablåkolumnerna. När en sekvens är klar flyttar du den till ett av de åtta fundamenten. Det finns vissa Spider Solitaire-regler som du måste följa när du flyttar korten som vi kommer att diskutera snart.

Du har vunnit spelet när alla fundament har en komplett färgstapel från kung till ess och inga spelkort återstår.

Hur man spelar och vinner

Spider Solitaire - Hur man spelar och de grundläggande rörelserna

Spider Solitaire - Hur man spelar och de grundläggande rörelserna

Spider Solitaire är ett solokortspel som populariserats av Microsoft Windows. Kortspelet spelas med två kortlekar och utmanar dig att skapa strategier mot dig själv.

För att förstå reglerna för spider solitaire, låt oss undersöka spelplanen, som består av tre delar:

 1. Tavlan: 54 av de 104 korten är arrangerade i 10 kolumner, med det översta kortet i varje kolumn uppvänt.

 2. Lagret: När du spelar läggs 50 oskiftade kort till i tablåkolumnerna.

 3. Grunden: I slutändan kommer detta område att innehålla alla 104 kort, sorterade efter färg och arrangerade i åtta staplar från kung till ess.

Låt oss nu förstå de grundläggande reglerna för att spela detta spel.

 • Så länge korten följer en fallande sekvens kan de placeras ovanpå varandra. Du kan alltså placera en 6:a av valfri färg på en 7:a av valfri färg.
 • Den viktigaste regeln att komma ihåg är att du inte kan flytta kort med olika färger tillsammans. Så du måste vara strategisk och undvika att kombinera färgerna för mycket.
 • Om du tror att det inte finns några fler drag kvar kan du dra kort från stocken för att lägga till ett kort till alla tablåhögar.
 • Endast en kung eller en sekvens som börjar med kungen kan placeras i en tom tablåkolumn.
När korten flyttas och sorteras avslöjas nya begravda kort i Spider Solitaire.

När korten flyttas och sorteras avslöjas nya begravda kort i Spider Solitaire.

En steg-för-steg-guide för att bemästra Spider Solitaire

Ditt mål i spelet är att flytta alla tableau-kort till grunden genom att arrangera dem i fallande ordning med matchande färger, från kung till ess. När en sekvens är klar flyttas den automatiskt till grunden. När du är klar med 8 sekvenser kommer du att vinna spelet. Nu kan du gissa varför det här spelet heter Spider Solitaire. Ledtråd: det har något att göra med antalet grundhögar som du måste fylla för att vinna.

Vårt unika Spider Solitaire-spel erbjuder tre svårighetsnivåer:

 • Nivå 1: Enfärgad spindel patiens (lätt)

 • Nivå 2: Spindel patiens med två färger (svår)

 • Nivå 3: Spider patiens med fyra färger (expert)

Version för en kostym

One Suit Spider Solitaire är ett av de mest populära patiensspelen.

One Suit Spider Solitaire är ett av de mest populära patiensspelen.

Spider Solitaire med en färg är perfekt för dig som precis har kommit igång. Alla kort tillhör samma färg, så du behöver bara fokusera på att placera korten i fallande ordning. Om du till exempel har en spader 4 måste du hitta en spader 3 att placera på den.

När flera kort har staplats i rätt ordning kan du enkelt flytta dem tillsammans. Slutligen kan en sekvens flyttas till grunden när den är komplett.

Försök att avslöja alla nedvända kort genom att flytta korten ovanför dem. Du kan också använda ångra-knappen så många gånger du vill för att rätta till eventuella misstag. Du behöver inte oroa dig för din poäng när du lär dig spela.

Detta är den roligaste varianten eftersom du enkelt kan hitta drag och snabbt avsluta spelet. De som har lärt sig den bör dock gå vidare till svårare varianter för att fortsätta utmana sig själva.

Spider Solitaire med två färger och fyra färger (expertläge)

Reglerna är mer eller mindre desamma i varianterna med två färger och fyra färger, men tillägget av nya färger förändrar allt. I versionen med två färger kommer du att spela med kort i två färger, och i versionen med fyra färger är alla färger tillgängliga.

Regeln som förändrar allt och gör dessa varianter svårare jämfört med One Suit Spider Solitaire är att du inte kan flytta en sekvens av kort med olika färger tillsammans.

Dra nya kort i Spider Solitaire

När du har slut på drag, dela ut nya kort om varje tableau-kolumn har minst ett kort. Kom ihåg att fylla alla tomma platser innan du delar ut. Regeln säger att du måste ha minst ett kort på alla tio tablåer innan du kan dela ut några kort.

Ett nytt kort läggs till i varje kolumn från Stock in the Spider-spelet.

Ett nytt kort läggs till i varje kolumn från Stock in the Spider-spelet.

Tips för att vinna ditt Spider Solitaire-spel

I Spider jonglerar du kort i staplar med ess till kungar innan de flyttas till fundamenten.

I Spider jonglerar du kort i staplar med ess till kungar innan de flyttas till fundamenten.

Här är några bra tips och tricks för Spider Solitaire som du kan använda i ditt eget spel:

 • Tomma kolumner: Rensa kolumner snabbt och använd dem för tillfällig lagring för att visa nedvända kort och bedöma deras användbarhet. Använd ångra-knappen för att gå tillbaka och prova en annan kolumn.

 • Kolumnhantering: Dela upp kolumnerna i arbetsstaplar och avfallsstaplar. Håll arbetsstaplarna organiserade för att bygga partiella sekvenser. Avfallsstackar innehåller kort som inte längre behövs.

 • Ta god tid på dig: Snabbhet påverkar inte din poäng, så överväg dina drag noga.

 • Prioritera tablån: Gör drag i tablån och överväg att dra kort först när du inte har några drag kvar.
 • Avslöja dolda kort: Försök alltid att göra drag som avslöjar dolda kort så att du har gott om alternativ.
En King to Ace-stapel flyttas till fundamentet när den är klar.

En King to Ace-stapel flyttas till fundamentet när den är klar.

TILLBAKA TILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Vanliga frågor om Spider Solitaire

Här är några av de vanligaste frågorna vi får om Spider Solitaire:

Vad betyder "färg" i Spider Solitaire?

Suit betyder antalet färger som kommer att vara tillgängliga för dig när du spelar spelet. Nivån 1-dräkt anses vara lätt, 2-dräkt är medel och 4-dräkt är avancerad/expert. Ju fler dräkter, desto mer utmanande blir spelet. Många spelare behöver hjälp för att klara 4-dräktsnivån.

Är Spider Solitaire baserat på tur eller skicklighet?

Att lyckas i patiensspel är oftast en blandning av skicklighet och tur. Det finns otaliga patiensvariationer med unika regler och vinstvillkor. I alla typer av Spider Solitaire-spel är det inte alla händer som kan vinnas, men strategiskt spel kan öka dina chanser att vinna.

Hur beräknas din poäng i Spider Solitaire?

Det finns ingen standardiserad poängsättningsmetod för Spider Solitaire. Varje plattform kan ha sitt eget unika system. I vårt spel bestäms din poäng av dina totala drag och tidsåtgång. Färre drag och mindre tidsåtgång ger en högre poäng.

Vad betyder "foundation" i Spider Solitaire?

Foundations är de fyra högar som en hel färg eller sekvens måste byggas på. I de flesta patiensspel fungerar de fyra essen som bas för fundamenten, som inkluderar hjärter-, ruter-, spader- och klöverfärgerna.

Vad är bakgrunden till kortspelet Spider Solitaire?

Spider Solitaire, en variant av det ursprungliga Solitaire, är ett kortspel för en spelare med flera versioner som blev populärt efter att ha inkluderats i Microsoft Windows. Spelet kallas "Spider" Solitaire på grund av kopplingen mellan spindlar som har åtta ben och de åtta grundhögar som krävs för att slutföra spelet. Den nuvarande versionen av Spider har sitt ursprung i 1949, men det första omnämnandet var i Games Digest 1937. Denna version hade 50 kort istället för 54, men eftersom det beskrevs som ett välkänt spel är det troligt att dess ursprung går tillbaka till början av 1930-talet.

Vad är oddsen för att vinna ett Spider Solitaire-spel?

Precis som i klassisk patiens online är det inte alla Spider Solitaire-händer som går att vinna. Vi uppskattar vinstchansen till 55-65 % för 1-korts Spider Solitaire, 20-25 % för 2-korts och 5-10 % för 4-korts. Ju fler färger, desto mer utmanande blir spelet. På Solitairea.com tillåter vi användare att spela spel som går att vinna för att undvika att fastna i en situation som inte går att vinna.