MAJ 2024

Patiensregler och alla olika sätt att spela spelet

Behärska spelreglerna för patiens och spela som ett proffs

Hur man spelar patiens - regelboken

Skriven av: Elizabeth Miller | Senast uppdaterad: 18 Juni 2023 | Granskad av: Robert Moore

PÅLITLIG EXPERT PÅLITLIG EXPERT
Elisabeths skicklighet i Patiens, som utvecklats genom tre decennier av spel och noggrann studie, har positionerat henne som en innovativ och högt respekterad expert, betrodd av entusiaster och nybörjare. Om Elizabeth Miller

Vi välkomnar alla Solitaire-älskare till Solitariea.com. Nu är det din tur att lära dig mer om detta vackra spel och bli en expertspelare.

Om du är en ny spelare kommer denna detaljerade guide att förklara specifika patiensregler på ett lättförståeligt sätt. När du har läst klart kommer du aldrig att känna dig förvirrad när du spelar patiens.

Innan vi börjar vill vi klargöra vad vi menar med ordet "patiens" i den här guiden. Det finns många patiensvarianter, som den avslappnande Spider Solitaire, Canfield, Forty Thieves och Pyramid, och var och en har olika regler. Så det skulle vara omöjligt att förklara dem alla i en guide. Därför kommer vi att fokusera på den mest populära versionen, gratis klondike patiens online.

Spelregler för patiens - Installation

Låt oss börja med att förklara upplägget eftersom du måste veta hur du lägger upp Solitaire-spelet innan du kan spela det. Först blandar du en standardkortlek tills du är nöjd. Det andra steget är att skapa sju högar med spelkort. Med början från vänster måste du se till att varje hög har ett extra kort än högen före den.

Den första högen kommer alltid att ha bara ett kort, så du kommer att sluta med att varje hög har kort som är lika med dess antal. Det tredje steget är att vända på korten så att alla översta kort är uppvända. De återstående korten är nedåtvända.

De kort som är kvar efter att ha skapat tablåhögarna sparas i lagerhögen. Slutligen kommer det att finnas fyra grundhögar där du staplar alla kort för att vinna spelet.

Målet med spelet är att se till att du följer reglerna och överför alla kort till grunden.

Regler för att spela patiens

Eftersom vi redan har förklarat Solitaire-upplägget ovan är det dags att diskutera reglerna. Reglerna ger dig ett enkelt sätt att spela och flytta kort så att du så småningom kan flytta alla kort till grundhögarna.

Nedan följer de regler du måste känna till:

 • När du försöker flytta kort från lager till tablå eller mellan tablåhögarna, kan ett kort placeras på ett annat om det följer den fallande ordningen och tillhör motsatt färg. Du kan t.ex. placera hjärter dam på spader kung.
 • Ett nedvänt kort under ett uppvänt kort kommer att avslöjas efter att du har flyttat det uppvända kortet framgångsrikt.
 • När du överför kort till grunden måste korten tillhöra samma färg och följa en stigande ordning. Så det första kortet kommer att vara ett ess och det sista kortet kommer att vara en kung av samma färg.
 • Draghögen eller lagerhögen kan användas för att dra kort om du inte kan göra drag utan dem. I klassisk patiens dras bara ett kort åt gången.
 • En kung är ett speciellt kort eftersom endast en kung får placeras i en tom tablåkolumn.

Strategier och tips

Nu kan du spela patiens och göra några drag. Du kan dock inte vinna genom att göra några drag eftersom Klondike har en riktigt låg framgångsgrad, och rätt strategi krävs för att vinna. Låt oss ge dig några tips som kommer att ta dig närmare en vinst.

 • Det bästa rådet är ofta väldigt enkelt. Om du har alternativ, varför inte överväga dem innan du flyttar? Så det vore bäst om du tänkte och sedan tänkte igen innan du gör ett drag.
 • Att tänka på att gå igenom lagret är naturligt, men det kan vara ett misstag. Först bör du arrangera korten i tablån så att även korten från stocken kan användas till fullo.
 • Inget drag bör vara slutgiltigt, och kort som en gång har placerats i en position kan flyttas till en annan position om du vill komma åt ett visst kort.
 • Om duskapar en tom hög kan du placera en kung i den och börja utveckla en sekvens.
 • Fokusera på de större tablåkolumnerna eftersom de har fler kort och möjligheter att skapa sekvenser.

Avancerad taktik för patiens utöver reglerna

Vi delar också med oss av några avancerade taktiker så att du kan spela Solitaire online som en riktig mästare. Låt oss börja.

 • Alla färger är viktiga, så försök att skapa sekvenser jämnt fördelade. Om du fokuserar för mycket på en färg kan det bli omöjligt att avsluta sekvenser med andra färger.
 • Om du inte kan se en kung, skynda dig inte att skapa en tom hög.
 • Du kan placera ett ess på en grundhög direkt eftersom ett ess kan hindra dig från att komma åt andra kort under det.
 • Ibland flyttar människor kort eftersom de kan flyttas. Ett kort bör dock bara flyttas om det kan hjälpa dig att vinna spelet.
 • Försök att skapa sekvenser med bara 2 färger i tablån så att du enkelt kan koordinera och skapa kompletta sekvenser med båda färgerna senare.

Det vackra med patiens

De flesta patiensspel är värda den ansträngning det tar att lära sig och spela dem. Den perfekta platsen att börja på är det traditionella patiensspelet som beskrivs i den här guiden. Om du spelar några spel och inte blir beroende av det vackra pusslet som varje spel presenterar, kommer vi att bli riktigt förvånade.

Till skillnad från andra kortspel är vinst eller förlust helt baserat på din strategi och dina färdigheter. Du behöver inte oroa dig för tur eller tävla med någon annan spelare. Du kan dock tävla med dina tidigare spel och se hur bra du gjorde det.

Viktiga punkter när det gäller spelregler i Solitaire

När du spelar patiens spelar du inte bara ett kortspel utan ett spel som kräver tålamod och medvetenhet. Du måste hålla ett öga på korten i avfallshögen, tablån och grunden. Det är inte lätt att vinna patiens, men du kan göra det om du agerar i enlighet med patiensmålet.

Att arrangera kort från hela kortleken enligt några enkla regler kan vara ganska utmanande för de flesta människor. Faktum är att bara en liten andel av Klondike Solitaire-spelen vinns av spelarna. Du bör ändå inte förlora hoppet eftersom det vi har förklarat här borde vara tillräckligt för att överföra alla återstående kort till grunden och vinna.

TILLBAKA TILL INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Regler för patiens - Vanliga frågor

Innan du börjar spela online kan vi svara på några vanliga frågor om Solitaire-regler som du bör känna till.

Vilka är de grundläggande reglerna som jag bör känna till innan jag spelar Klondike Solitaire?

Det här spelet har sju högar i tablån, och antalet kort fortsätter att öka med 1 när vi går från vänster till höger. Den första högen kommer att ha ett kort, den andra högen kommer att ha två kort, den tredje högen kommer att ha tre kort och så vidare. Lagret kommer att ha de återstående korten, och fyra högar kommer att finnas i grunden. Du kommer att flytta kort till grunden om de följer den stigande ordningen och tillhör samma färg.

Vad används draghögen till i patiens?

Draw pile eller stockpile används för att dra kort om du inte kan se några drag i tablån.

Vilka kort kan placeras i en tom hög i Solitaire?

Du kan inte placera flera kort i tomma högar, eftersom endast kungen kan placeras i ett tomt utrymme.

Hur kan jag förbättra min patiensstrategi?

Läs våra artiklar och följ tips som att göra drag i tablån innan du drar kort, kombinera endast 2 färger, överväga alternativa drag innan du flyttar och hålla fokus på att vinna spelet.

Vad finns det för avancerade patiensmetoder jag kan använda för att vinna?

Några avancerade taktiker är att fördröja skapandet av en tom hög tills en kung avslöjas, skapa en jämn sekvens genom att fokusera på alla färger och välja rätt färg på kungen baserat på de tillgängliga korten.

Vad är det som gör Solitaire så unikt och extraordinärt?

Solitaire ger dig spänningen att upptäcka alla dolda kort och så småningom flytta dem till grunden. Det kan ta timmar att vinna ett spel, men du kommer att bli extatisk när du äntligen vinner. Dessutom kan du utveckla dina kognitiva förmågor och hålla ditt sinne aktivt genom att spela patiens.